hestene m.v. Ogsaa et graesk-ortodox kapel blev der plads til, Harsdorff havde set en russisk kirke i Rom og indrettede det derefter, men da popen kom frem, var han hoejst utilfreds og forlangte dyre forandringer. I alt kostede palaeet og dets indretning 60.000 Rdl., som den danske stat lagde ud. Man foreslog kejserinde Katharina en afdragsordning, men hun betalte straks den hele sum.
Det russiske selskab tilbragte tre dage i Aalborg for at hvile ud efter soerejsen, og overnattede flere steder paa vej til Horsens, hvortil de kom den 13.oktober. Den foerste tid var ikke nem, hver aften barrikaderede de fire soeskende deres doere af frygt for at blive snigmyrdet ligesom deres bror.
Da de havde vaeret i Horsens i en maaned, kom enkedronning Juliane Maries soen, arveprins Frederik paa besoeg. Det blev ikke noget frugtbart moede, prinsesserne var ikke raske, og prinserne naermest bange for deres faetter. Dog var det den foerste slaegtning, de nogensinde havde moedt, saa de modtog ham med kys, taarer og omfavnelser. Arveprinsen blev klar over sprogvanskelighederne, saa der blev ansat en russisk-kyndig sprogmester, der skulle laere dem tysk. Prinsesserne var meget laerevillige, mens prinserne, isaer Peter, ikke broed sig meget om at skulle sidde paa skolebaenken. Bedre var det, at der kom tre rideheste fra den kongelige stald. Til vinterbrug byggede bygmester Kruse et ridehus, der blev udlejet til hoffet. Der var opstillet "en Karrusel med Tridser, Trenser og alt Tilbehoer" til stor glaede for prinserne. Fru Rusland var medbragt et meget smukt kaneudstyr, som flittigt brugtes om vinteren.
Efterhaanden faldt der ro over det lille hof; der blev engageret en russisktalende kammerpige til den doeve Katharina, og prinsesserne koerte ture i omegnen, mens prinserne deltog i jagten paa herregaardene. Dog maatte ingen af dem faerdes alene, besoege nogen i Horsens by eller tilbringe nogen nat andre steder end i palaeet, men skulle vaere hjemme inden kl. 10; man var stadig bekymret over de politiske farer ved deres ophold i Danmark.
Der var rigelige midler til roedighed til deres ophold, men de fire soeskende havde ikke haft penge mellem haenderne foer, saa de blev administreret af de danske hofembedsmaend, der sendte et noeje regnskab til Koebenhavn. Gennem disse regnskaber faar man stor indsigt i dagliglivet ved det russiske hof. Desuden aflagde embedsmaendene hver uge rapport til enkedronningen i Koebenhavn om forholdene ved hoffet.
Selv om de russiske prinser og prinsesser levede under langt bedre forhold end de forrige 40 aar, saa foelte de staerkt, at de var i eksil og meget isolerede, saa staerkt, at de til tider gav udtryk for at laenges tilbage til deres faengsel, som dog var i deres hjemland Rusland. Men da de efterhaanden laerte at tale og skrive tysk nogenlunde og kunne feore en korrespondance med deres tante Juliane Marie og slaegtninge i Tyskland, begyndte de at falde til i Horsens. Prins Peter havde set en abekat et sted, og oenskede sig saadan en til sin underholdning; med en del besvaer blev den skaffet frem "med tilhoerende Kaede, Klaeder og Bur, samt en liden Kanon at affyre". Den kostede 10 rigsdaler, men til revisionens aergrelse tog skipperen, der bragte den fra Koebenhavn, 5 rigsdaler for transporten under paaskud af, at der maatte indkoebes bagvaerk til aben.
I haven var der et raadyr og en urfugl samt en hoensegaard. Maleren Hans Hansen, Constantin Hansens far, der portraetterede en del af hoffets stab og andre prominente horsensianere i 1794, fortaeller, at han en dag blev overrasket af prins Peter i palaeets kirsebaertrae. Foedselsdage og hoejtider blev fejret med fester og digte; til Juliane Maries foedselsdag broderede prinsesserne en sypose til tanten med en solsikkeblomst som symbol paa deres frihed og sendte et digt paa tysk.
Prinsesse Elisabeth var den der foerte ordet for sine soeskende, hun var mere udadvendt end de andre, vist ogsaa den mest intelligente, saa det var et haardt slag, da hun doede allerede oktober 1782. Hun blev begravet i Horsens Klosterkirke under megen pomp og pragt, rektoren ved Horsens latinskole holdt en hoejstemt tale, der senere blev trykt, og der blev skrevet et mindedigt. I begyndelsen af 18. tallet udgaves en meget romantisk roman om prinsessens liv, dog med ringe bund i virkeligheden.
Alexei blev syg i efteraaret 1787 og fik den fikse ide, at han ikke ville overleve den 20. oktober, den dag hvor hans soester var doed fem aar tidligere. Han doede dog foerst den 22.oktober og blev bisat med samme ceremoniel som prinsessen.
I 1788 fik det lille hof besoeg af kronprins Frederik og arveprins Frederik i to dage. Det var meget anstrengende for hofdamen, da al samtale maatte gaa igennem hende. Ved taffelet stod hofdamen overfor prinsessens plads, saa Katharina kunne afloese hendes mund-bevaegelser. Hofdamen skriver: "Prinsesse Katharina var ifoert et udsoegt Toilette fra Paris og tilvant sig paa denne Dag den senere Konges uforandrede Naade".
Der var megen rift om de kvindelige ansatte ved hoffet, lige fra hofdamer til vaskepiger, saa brudegaver og udstyr blev efterhaanden saa stor en stor udgiftspost paa budgettet, at man et aar ligefrem maatte laane af den danske statskasse.
1796 doede enkedronning Juliane Marie og kejserinde Katharina, og ansvaret for hoffet overgik til arveprins Frederik, som meddelte, at understoettelsen fra Rusland ville fortsaette ogsaa under det nye regimente. Naeste aar blev prins Peter syg og doede i januar 1798.
Da nu prinsesse Katharina var blevet alene, omgikkes hun mere med folk i Horsens og omegn; hun kunne lide af have gaester og at spille kort. Hendes sidste aar skaemmedes af en besvaerlig pope, der i hendes navn skrev et brev til det russiske hof, hvori hun beklagede sig over, at hendes danske stab bedrog hende, og holdt hende i et fangenskab, der kunne minde om tiden i Cholmogory. De russiske poper havde dog mest selv fingrene i prinsessens pengepose. Brevet kom dog foerst for dagen et par menneskealdre senere.
Det var meningen, at arveprins Frederik skulle arve sine russiske slaegtninge, og da der nu kun var een tilbage, blev der en del penge tilovers paa de aarlige regnskaber, saa arveprinsen fik flere gange arveforskud. Han besoegte sin kusine sidste gang 1803, og nu faldt samtalen noget lettere, dels forstod prinsessen efterhaanden baade tysk noget dansk, dels var der nu flere dygtige tolke ved hoffet. Efter hans doed 1805 overtog hans soen prins Christian, den senere Christian den 8., ansvaret for hoffet sammen med arveretten, der dog indskraenkedes af, at arveprinsen havde oparbejdet en gaeld til det russiske hof paa over 100.000 rdl.
I april 1807 doede prinsesse Katharina, savnet af folk i Horsens, mod hvem hun havde vaeret meget godgoerende og gavmild. Det russiske hof i Horsens blev afviklet, men det tog lang tid, dels paa grund af den politiske situation, men ogsaa fordi bobehandlingen var meget grundig. Der uddeltes rundhaandet pensioner fra Rusland til davaerende og tidligere ansatte og deres familier, for eksempel fik endnu hofintendants v. Hauchs boerneboern understoettelse fra Rusland til deres doed i slutningen af aarhundredet.
Palaeet i Horsens voldte prins Christian kvaler, det var ikke til at saelge paa grund af de daarlige tider under krigen; senere fik han brug for det, da hans fraskilte kone, prinsesse Charlotte Frederikke var i eksil der fra 1810-29. Det er siden revet ned. Horsens har dog ikke helt glemt det russiske hof, der er i 2006 skrevet en ny bog: Maden ved Taffelbord, Kammerborg og Koekkenbord, madvarer og madvaner ved det russiske hof i Horsens 1780-1807 af Bodil Moeller Knudsen.
Blandt de oprindelige ansatte ved hoffet i 1780 var vores tip-tip-tip-oldemor Christiane Barbara Biering, enke efter praesten i Kattrup, Hans Wilhelm Kaalund, der var doed 1778. Hun blev paa kammerherreinde Gersdorffs anbefaling ansat som oldfrue: "Hun kan regne og skrive, fattes ikke forstand, taler med modestie godt for sig, har en god heldbred, og skal godt vide at omgaaes med lintoej, vask etc.". Efterhaanden blev ogsaa to af hendes doetre engageret som kammerjomfruer:
"Samme Aar (1803) giftede Prinsessens Kammerjomfru, Marie Kaalund (1766-1843) sig med Pastor Fussing, og i hendes Sted blev Soesteren, Kirstine Kaalund, ansat hos Prinsessen; men som foer sagt, der var altid Rift om den kvindelige Betjening paa Palaeet; saaledes fik den sidstnaevnte Kammerjomfru, Kirstine Kaalund (1773-1817), ej heller Lov til at gaa frit omkring ret laenge, idet Hofintendant v. Hauch hjemfoerte hende som sin Brud Aaret efter. Den foerste af Soestrene fik 300 Rdl., den sidstnaevnte 400 Rdl. i Brude-skaenk."
Laurids Christian Fussing var 1801 huslaerer paa Praestholm hos pastor Peder Benzon Kaalund, soen af Christiane Barbara Bierring, men fik i 1802 kald i Horne-Asdal sogn i Hjoerring amt. Aegteparret fik tre boern, som doede der. De kaldes "begge aedle, elskelige Mennesker; hun, som rejste til Horsens (efter sin mands doed), gav, selv bemidlet, sin Pension til Md Luffe" (en forgaengers letlevende kone). Hofintendant, senere hofchef Andreas v. Hauch, f. 1762, var skilt fra sin foerste kone, Juliane Marie Ottesen, der ogsaa havde vaeret kammerjomfru ved hoffet; hun blev 1803 gift med maleren Nicolai Abildgaard og siges at have forskoennet hans sidste aar.
Efter Christiane Barbara Bierings doed i 1797 blev en soester til Peder Benzon Kaalunds kone Maren Sommer, Ide Elisabeth Hedevig-Sophie Sommer (1771-1825) ansat som oldfrue ved hoffet, vistnok indtil aaret 1801, hvor hun ifoelge folketaellingen boede hos sin soester og svoger i sit barndomshjem paa Praestholm praestegaard.
Saaledes blev en hofdame til to oldfruer og to kammerpiger!
Vi har i familien ogsaa en senere forbindelse - omend langt ude - med Palaeet i Horsens, idet der blandt den ovennaevnte prinsesse Charlotte Frederikkes kavalerer var en loejtnant Carl Frederik von Schoppe af "Prins Frederik Ferdinands lette Dragoner" i Aarhus. Han omtales i Th. Overskous "Af mit Liv og min Tid" som "den erklaerede Amant, Tyskeren Loejtnant Schoppe af det i Aarhus liggende Dragonregiment, en stiv og stram Cavaleer i fuld Uniform, men ziirligt, slebent Vaesen og paene, snirklede Manerer". I 1831 blev han gift med Anna Margrethe Thomsen, der var enke efter dom-provst C.F.Studsgaard, og det huede bestemt ikke prinsesse Charlotte Frederikke. Hun skrev i et brev til Oellegaard Switzer, gift med toldinspektoer i Horsens, major Bauditz: "Schoppes Mariage med Madame Studsgaard er fertig at goere mig gal; hvor er det muligt, at Han har saa lidet ehre i Livet, at ville gifte sig med saadan en gemen Kvinde, er mig ubegribeligt, og jeg har den inderligste Medlidenhed med Ham, da Han maa blive usigeligt ulykkelig". (Fra Robert Neiendams "Ungdom og Galskab", 1923.)
Anna Margrethe Thomsen var s?ster til vores tipoldemor Anne Thomsen, gift med Knud Wissing Schytte, og til litteraten og rigs-dagsmanden Ove Thomsen.
Charlotte Jensen, 2009.